A place to be: Η παραμυθενια Παυλιανη, ενα χωριο με αστειρευτο χιουμορ


    Ως γνωστόν, εδώ στην Baker ασχολούμαστε με πολλά πράγματα που πιστέυουμε ότι έχουν αρκετό ενδιαφέρον και ποιότητα, ώστε να τα παραθέτουμε εδώ για εσάς. Το υλικό μας κυρίως περιστρέφεται γύρω από μουσικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, ωστόσο θα σας παρουσιάσω κάτι άλλο σε αυτό το άρθρο, κάτι διαφορετικό, κάτι που σίγουρα αξίζει το ενδιαφέρον σας! Θα σας μιλήσω για έναν τόπο, πιο συγκεκριμένα για ένα χωριό, μοναδικό στο είδος του, ένα χωριό με ιδιαίτερη αισθητική και εκπληκτική αίσθηση του χιούμορ! Ναι! Καλά ακούσατε, αυτό το μικρό ορεινό χωριουδάκι που ακούει στο όνομα Παύλιανη, δεν έχει απλά χιούμορ, έχει πανέξυπνο και αιχμηρό χιούμορ!



    Οπως λένε και στο χωριό μου όμως -γιατί είμαστε και εγγλέζοι- first things first! Η Παύλιανη είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Φθιώτιδας, χτισμένη στις πλαγιές της Οίτης, σε υψόμετρο 1040 μέτρων, μέσα σε ένα πυκνότατο και καταπράσινο ελατόδασος. Αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο πόλο έλξης επισκεπτών, ενώ βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη της μιας ώρας από την Λαμία και περίπου δυόμιση ωρών από το κέντρο της Αθήνας. Το χωριό είναι πετρόκτιστο, με πολλά νέα οικοδομήματα, με πλακόστρωτους δρόμους, μπόλικα παραδοσιακά ταβερνάκια, ξενοδοχεία και ξενώνες. Μέχρι εδώ γνώρημο το σκηνικό... Τι είναι όμως αυτό που διαφοροποιεί την Παύλιανη, από τα υπόλοιπα πανέμορφα ελληνικά χωριά;




    Φτάνοντας στο χωριό, αντικρίσαμε αυτό που ακριβώς αναζητούσαμε. Καταπράσινο τοπίο, πέτρινα σπιτάκια και μεζονέτες παντού. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο, νιώθεις τον καθαρό αέρα να γεμίζει τα πνευμόνια σου και το στομάχι σου να ανοίγει διάλογο, μυρίζοντας την τσίκνα της Κυριακής του Πάσχα παντού (Βλέπετε εμείς πήγαμε Πάσχα και αυτό ήταν ένα ωραιότατο BONUS). Μέχρι εδώ όλα καλά... Ξεκινάμε να περπατάμε, και μετά από λίγα λεπτά αντικρίζουμε κάτι αλλόκοτο και αστείο. Έναν στρόγγυλο καθρέφτη -ξέρετε από αυτούς που υπάρχουν στους δρόμους, για να βλέπεις την κυκλοφορία γύρω σου- και δίπλα κρεμασμένη μια χτένα για τα μαλλιά. Γελάσαμε και σκεφτήκαμε,  έξυπνο! Ωραίος ο τύπος που το έκανε...προχωρήσαμε και είδαμε μια παλιά αποθήκη με μια σιδερένια γκαραζόπορτα με την επιγραφή 'Παραδοσιακό Ακτινολογικό εργαστήριο. Ακτηνογραφίες σε πέτρα και σίδερο'. Γελάσαμε και πάλι και συνεχίσαμε, παρατηρώντας ότι αυτές οι πανέμορφες εικαστικές παρεμβάσεις υπήρχαν παντού! Έξυπνες ατάκες και σατυρικές ζωγραφιές στους τοίχους, στις μάντρες, μέχρι και στους κάδους σκουπιδιών, οι οποίοι παρεμπιπτόντως ήταν όλοι, μα όλοι, μεταλλαγμένοι σε φάτσες γάτων. Ετσι, πέρα από το υπέροχο φυσικό τοπίο για το οποίο πήγαμε, βρεθήκαμε ξαφνικά σε μια ζωντανή εικαστική έκθεση.





    Και το χιουμοριστικό παραλήρημα δεν τελείωνει εδώ. Το κυρίως πιάτο, δεν είναι το χωριό  αυτό καθαυτό, αλλά το φυσικό πάρκο που βρίσκεται στις πηγές του Ασωπού ποταμού, σε απόσταση αναπνοής από την κάτω Παύλιανη. Το πάρκο αυτό, αποτελεί μια εκπληκτική διαδρομή που ξεχειλίζει από καταπράσινα δέντρα, φυσικούς καταρράκτες, νερόμυλους και ξύλινες κατασκευές. Αν είσαι παιδί,  είτε κάτω των 15, είτε άνω των 25, το πάρκο σου υπόσχεται ατελείωτο παιχνίδι. Κατά μήκος όλης της έκτασής του, υπάρχουν πανέξυπνες δημιουργίες που θα μαγέψουν και τον πιο βαριεστημένο φίλο σου. 








    Για του λόγου το αληθές, θα βρείς κούνιες κρεμασμένες από τα πελώρια έλατα, αυτοσχέδια γηπεδάκια ποδοσφαίρου, μπόουλινγκ, παιχνίδια για μπάσκετ, τραμπολίνα, όργανα γυμναστικής, μικρά τελεφερικ...ξέρεις, αυτά που κρέμεσαι με τα χέρια σου από μια τροχαλία και διασχίζεις ένα σχοινί.





    Για αυτούς που τους αρέσει το άραγμα  (και δεν είμαστε λίγοι, αγαπημένε μου αναγνώστη), το πάρκο της Παύλιανης σου προσφέρει απλόχερα ένα once in a lifetime άραγμα! Εκμεταλλεύσου το! Πολλά παγκάκια -αρκέτα εξ΄ αυτών, όχι και τόσο φυσιολογικά, όπως βλέπετε στις φώτο-   δεντρόσπιτα πάνω από το ποτάμι, ξαπλώστρες-αρκούδες, χώροι για κάμπινγκ και μπάρμπεκιου και φυσικά, ξέρω πόσο πολύ θές να το ακούσεις, γαλλήνιες, διάπλατες, χαλαρωτικές, αιώρες.






   
    Να σου θυμίσω, ότι όλα τα παραπάνω εκτυλίσσονται κατα μήκος του ποταμού. Εσυ, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να ακολουθήσεις το μονοπάτι το οποίο σε κάνει μια μαγική βόλτα μέσα στα δέντρα, πάνω από αιωρούμενες γέφυρες και μεγάλα ξέφωτα σαν αυτα που βλέπεις στις ταινίες. Επίσης, για έσας που είστε ψείρες με την ασφάλεια (πιστέψτε με, σας καταλαβαίνω απόλυτα), όλες οι κατασκευές στις οποίες έχετε πρόσβαση, είναι απόλυτα ασφαλείς, το νερό εκτός από πόσιμο, είναι και νόστιμο και σε καμία των περιπτώσεων δεν γίνεται να χαθείς, καθώς η οργάνωση είναι τόσο εξαιρετική όσο και διακριτική.





     Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί διά μαγείας, όσο μαγικό και αν φαντάζει το τοπίο. Πίσω από τα έργα τέχνης που έχουν αλλάξει το χωριό αλλά και το φυσικό πάρκο, βρίσκεται μια νεαρή ντόπια παιδαγωγός, η Μαρία Λιάγκα, της οποίας η φαντασία και το ταλέντο έχουν προσδώσει έναν μοναδικό χαρακτήρα στον τόπο, καθώς και σημαντική είναι η συμβολή των κατοίκων του χωριού. 

    Α! Και κάτι τελευταίο... κάτι που παραλίγο να ξέχναγα, αλλά για καλή σας τύχη, αυτό δεν συναίβει! Θα σας αφήσω με αυτό το 'παιχνίδι', το οποίο ήταν το τελευταίο πράγμα που είδα φεύγοντας από το πάρκο και την Παύλιανη. Ενας συνδυασμός της φύσης, της κούνιας, του ποταμίσιου νερού και του ROCK N' FUCKING ROLL !



                                                                                                                                                     Π.Ν.

Comments