Οι Μεγαλες Κυριες της Rock και της Soul

Η μουσική βιομηχανία, τουλάχιστον μέχρι περίπου τα μέσα της δεκαετίας του 60', υπήρξε ένας χώρος ως επί το πλείστον ανδροκρατούμενος, τόσο σε καλλιτεχνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ιεραρχίας στη δισκογραφία, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ.ο.κ. Με την είσοδο όμως της δεκαετίας του 70' και παράλληλα με τις σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που συνετελέσθησαν, η θέση των γυναικών στο σύνολο της show business ισχυροποιήθηκε, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες καλλιτέχνιδες να αποκτούν προβολή και φήμη ισάξια των ανδρών συναδέλφων τους, ενώ πολλές από αυτές κυριάρχησαν στην παγκόσμια μουσική σκηνή (ιδιαίτερα στη rock και τη soul) και κατάφεραν αν αποκτήσουν εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Στο παρόν άρθρο αναφέρονται μερικές από τις σημαντικότερες:

Tina Turner



 Η "Γιαγιά της Ροκ", όπως αποκαλείται, είναι μια εκ των ελάχιστων καλλιτέχνιδων που γνωρίζουν σταθερά τεράστια επιτυχία εδώ και πέντε δεκαετίες. Έχοντας συνολικές πωλήσεις δίσκων και singles άνω των 200 εκατομμυρίων και ούσα κάτοχος του ρεκόρ των υψηλότερων πωλήσεων εισιτηρίων από κάθε άλλο σόλο καλλιτέχνη, είναι αμφίβολο ότι η επίδραση της Tina Turner στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα θα λήξει σύντομα...






Patti Smith



Μια σημαντική προσωπικότητα του κινήματος του punk rock την δεκαετία των 70's, η Patti Smith συνδύασε στο έργο της την ποίηση με τη rock, εκφράζοντας παράλληλα την ευαισθησία της σε κοινωνικά ζητήματα μέσω ιδιαίτερα φημισμένων κομματιών όπως το "People Have The Power " και το "1959".






Janis Joplin



Η Janis Joplin υπήρξε η ίσως πιο αναγνωρίσιμη τραγουδίστρια της εποχής των hippies και του Woodstock. Η βραχνή, σπαρακτική φωνή της, σε συνδυασμό με την αγάπη της για την blues, είχε ως αποτέλεσμα ιστορικά κομμάτια όπως το "Ball And Chain" και το "Piece Of My Heart" και μεγαλειώδεις εμφανίσεις στα φεστιβάλ του Monterey και του Woodstock, ενώ ο θάνατος της το 1970 στην ηλικία των 27 ετών, από υπερβολική δόση ηρωίνης, σόκαρε την παγκόσμια μουσική σκηνή και γιγάντωσε τον μύθο της.






Aretha Franklin



Η "Βασίλισσα της Soul" υπήρξε ίσως η πιο αναγνωρίσιμη καλλιτέχνιδα των δεκαετιών του 60' και του 70', με μεγάλες επιτυχίες όπως το "Respect" και το "Amazing Grace". Η Aretha Franklin είναι κάτοχος 18 βραβείων Grammy και οι πωλήσεις των δίσκων της εκτιμούνται στα 75 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ βρίσκεται στο #1 της λίστας του περιοδικού Rolling Stone με τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες όλων των εποχών.





Grace Slick



H Grace Slick, ως τραγουδίστρια των Jefferson Airplane, αναδείχθηκε ως μια εξέχουσα προσωπικότητα της ψυχεδελικής rock σκηνής της δεκαετίας του 60'. Σε μια καριέρα που μετράει πάνω από 40 χρόνια, η Slick άφησε το στίγμα της με μεγάλες επιτυχίες όπως το "Somebody To Love" και το "White Rabbit" και εμφανίσεις στα μεγάλα φεστιβάλ του Monterey, του Woodstock και του Altamont.








Etta James



H Etta James γεφύρωσε το χάσμα που υπήρχε μεταξύ της rhythm 'n' blues και του rock 'n' roll με σημαντικές επιτυχίες όπως τα "I'd Rather Go Blind" και "Something's Got A Hold On Me". Έζησε μια ταραγμένη ζωή με συνεχή πάλη ενάντια στις καταχρήσεις, προτού μας αφήσει το 2012 σε ηλικία 73 ετών.






Nina Simone



H Nina Simone υπήρξε μια εκ των εκλεκτότερων καλλιτέχνιδων του 20ού αιώνα, εισάγοντας στο πολυποίκιλο έργο της στοιχεία από την κλασσική, την blues, τη soul, την gospel και την R&B. Παράλληλα υπήρξε ακτιβίστρια σε φυλετικά ζητήματα, με μια πληθώρα τραγουδιών της να περιγράφουν τον ρατσισμό και την κακομεταχείριση που βίωσαν οι Αφροαμερικανοί της εποχής της. Έφυγε το 2003 σε ηλικία 70 ετών από καρκίνο του μαστού.







Debbie Harry



Η τραγουδίστρια των Blondie, εκτός από σύμβολο του σεξ των 70's και των 80's, κατατάσσεται ανάμεσα στους σημαντικότερους καλλιτέχνες της punk rock με ύμνους όπως το "Call Me" και το "One Way Or Another". Παράλληλα θεωρείται η πρώτη rapper στην ιστορία που σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση των Billboard charts (!) με το τραγούδι "Rapture" το 1981.






Beth Hart



Ίσως η καλύτερη blues τραγουδίστρια στον κόσμο αυτή τη στιγμή, η Beth Hart έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω των καταπληκτικών συνεργασιών της με τον βιρτουόζο κιθαρίστα Joe Bonamassa. Οι ερμηνείες της σε κομμάτια όπως το "Caught Out In The Rain" και το "Ι'll Take Care Of You" είναι τρανταχτή απόδειξη της καθιέρωσης της ως μια εκ των πιο δημοφιλών καλλιτεχνών του σήμερα.






Pat Benatar



Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα μας, η Pat Benatar θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες θηλυκές παρουσίες στη hard rock. Η Benatar ήταν ένα από τα πιο καυτά ονόματα της μουσικής σκηνής από τα τέλη των 70's μέχρι τα 80's, με πλατινένιους δίσκους όπως το "In The Heat Of The Night" και 4 μουσικά βραβεία Grammy στο ενεργητικό της.






Amy Winehouse



Το διάττον άστρο της μαγικής Amy Winehouse πρόλαβε να κληροδοτήσει στους φίλους της μουσικής δύο εκ των καλύτερων δίσκων του 21ου αιώνα, το άλμπουμ - ντεμπούτο της νεαρής τραγουδίστριας "Frank" και το υπερεπιτυχημένο "Back to Black". Η Winehouse γνώρισε τεράστια επιτυχία και αποδοχή από τον κόσμο, με εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων και τη συλλογή 6 μουσικών βραβείων Grammy, προτού μας αφήσει στην ηλικία των 27 ετών...









Comments