Η Απενοχοποιηση του καφε




    Αγαπητοί αναγνώσται, πήρα το θάρρος να σας μιλήσω μέσα από την καρδιά μου για ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ανθρώπινης ζωής του 21ου αιώνα, αλλά και τον διχασμό στον οποίο έχει φέρει την κοινή γνώμη... Αναρωτιέστε, είμαι σίγουρος... Θα καταλάβετε όμως στην πορεία. Για πολλούς είναι ένα απλό ρόφημα, για άλλους είναι αίμα που κυλάει στις φλέβες, για κάποιους είναι η καθημερινή έξοδος, για μερικούς λειτουργεί ως Smart Drug, για άλλους μια ακόμα βιομηχανία, ενώ για πολύ κόσμο είναι τρόπος ζωής.

    Η αλήθεια είναι πως ο καφές -γιατί αν δεν το πήρατε ακόμα χαμπάρι, γι' αυτόν μιλάμε- είναι κάτι που, καλώς ή κακώς, μαθαίνουμε από πολύ μικρή ηλικία στην Ελλάδα. Είναι το ρόφημα εκείνο που σου έδινε η ελληνίδα γιαγιά στα εφτά σου, λες και ήταν φυσικός χυμός. Είναι η πρώτη συνήθεια των μεγάλων, στην οποία αποκτάς πρόσβαση όταν είσαι έφηβος. Είναι ο μέλανας ζωμός που σου προσέφερε ενέργεια και ευχαρίστηση κατά την ανιαρή περίοδο των πανελληνίων (σε συνδυασμό πάντα με βαλεριάνες για να μπορέσεις να κλείσεις μάτι). Είναι η επιτομή της φοιτητικής ζωής, είναι εκείνο το ιερό ρόφημα που σε συνοδεύει την πιο όμορφη 4ετία ή για κάποιους 5ετία ή μπορεί και 6ετία ή... anyway. Είναι κάτι που προσωπικά πιστεύω πως θα με συνοδεύει για την υπόλοιπη ζωή μου. Δεν ξέρω πως θα ΄ναι η ζωή μου στο μέλλον, αλλά ξέρω πως το διπλό καπουτσίνο(μέτριο, σε περίπτωση που θέλεις να με κεράσεις) θα 'ναι πάντα εκεί, στα όμορφα και στα δύσκολα. Αλλά ας αφήσουμε τα συγκινητικά και ας περάσουμε στο ψητό.

'Δεν πίνω καφέ'

    Παρότι ο καφές βρίσκεται παντού και πάντα στην καθημερινότητα μας και οι λάτρεις του καφέ είναι πάρα πολλοί και συνεχώς αυξάνονται, ένα νέο κύμα έχει αρχίσει να καθιερώνεται. Είναι οι γνωστοί πλέον σε όλους ''Δεν πίνω καφέ'' και ζουν ανάμεσά μας. Από αυτή τη μερίδα ανθρώπων κάποιοι αποφεύγουν τον καφέ είτε γιατί είναι ανθυγιεινός, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, είτε από άποψη, καθώς βλέπετε, η τέλεια υγιεινή ζωή, χωρίς εθισμούς είναι πλέον της μοδός, είτε απλώς επειδή δεν τους αρέσει η γεύση του καφέ (WHAT THE FUCK). Σε αυτό το σημείο ρωτώ και αναρωτιέμαι... έχουν βάση όλα τα παραπάνω;



    Όπως για όλα τα ωραία πράγματα σε αυτήν την ζωή, έτσι κι για την καφεΐνη, έχουν διεξαχθεί χιλιάδες έρευνες που προσπαθούν να αποσαφηνίσουν αν κάνει καλό στην υγεία μας ή όχι. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές τις έρευνες δείχνουν ότι ο καφές, σε πολλές περιπτώσεις, συμβάλλει θετικά στην υγεία και στην λειτουργία του οργανισμού μας. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι το αγαπημένο μας ποικιλόμορφο ρόφημα, βοηθάει στην αφύπνιση και την συγκέντρωση του οργανισμού, την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, την πρόληψη νευρολογικής φύσης ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, αλλά και κατά του διαβήτη. Η μόνη περίπτωση στην οποία ο καφές μπορεί να αποδειχθεί ανθυγιεινός σε κάποιο βαθμό, είναι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης, σε συνδυασμό πάντα με οργανισμούς που δεν την σηκώνουν. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που καταναλώνουν 4 και 5 καφέδες μέσα σε μια μέρα, χωρίς να προκληθεί κάποια αρνητική επίπτωση στον οργανισμό τους, την ώρα που κάποιο άλλοι οργανισμοί δεν αντέχουν ούτε έναν καφέ.

     Πράγματι, μια υγιεινή ζωή κρατάει τον οργανισμό σου σε καλή κατάσταση, βελτιώνει τις αντοχές σου, βελτιώνει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία σου, αλλά ρε παιδιά, μεταξύ μας τώρα, πώς γίνεται να μην έχετε όλοι εσείς έναν μικρό, πολύ μικρό, εθισμό. Με πολύ μεγάλη δυσκολία δε, δίνω στον καφέ ένα τόσο βαρύγδουπο και αρνητικό χαρακτηρισμό... Εθιστικός! Εθισμό προκαλούν οι παράνομες ουσίες (ντρόγκια), οι παράλογα μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, το τσιγάρο, αλλά όχι αυτό το υπέροχο ρόφημα που λέγεται καφές. Ναι υπάρχουν και αυτοί -εμείς- που καταναλώνουν καφεΐνη όλη την ημέρα. Nαι, αυτό ίσως να είναι υπερβολή, αλλά 1-2 καφεδάκια την ημέρα... το γιατρό τον κάνουν πέρα! Σε αυτό το σημείο, για να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις, δεν σας προτρέπω να βάλετε τον καφέ στην καθημερινότητα σας με το ζόρι, απλά λέω, πως μια υγιεινή ζωή,μπορεί να συμβαδίσει απόλυτα με την κατανάλωση καφέ και γιατί όχι να επωφεληθεί από αυτήν! Αν δεν πίνεις καφέ και συνεχίζεις να διαβάζεις ακόμα αυτό το άρθρο, τότε είμαι σίγουρος πως το ξανασκέφτεσαι... μήπως ένα καφεδάκι δεν είναι τόσο κακή ιδέα τελικά;

       Τώρα, αν δεν πίνεις καφέ επειδή δεν σου αρέσει η γεύση του... ειλικρινά, μα ειλικρινά, τι τύπος είσαι εσύ! Δεν έχω λόγια! Ή μάλλον έχω... Espresso, lungo, machiato, latte, americano, flat white, capuccino, γαλλικός, ζεστός ή παγωμένος, μονός, διπλός, τριπλός, φράπα, ελληνικός, σκέτος, μέτριος , γλυκός με αφρόγαλα, χωρίς αφρόγαλα, με κρέμα, χωρίς κρέμα, με κανέλα, χωρίς κανέλα, με σοκολάτα, χωρίς σοκολάτα, arabica, robusta, brazilian, εκατοντάδες συνδυασμοί γεύσεων, ειδών, ποικιλιών, σε κάθε γωνιά του πλανήτη και εσύ ...αρνείσαι! Εάν δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό σου, τότε δοκίμασε και ξαναδοκίμασε και είμαι σίγουρος πως θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει και θα το κρατήσεις "σφιχτά" για την υπόλοιπη ζωή σου.

       Βλέπετε, ο καφές δεν είναι ένα απλό ρόφημα, είναι κουλτούρα, είναι ιστορία, είναι τέχνη. Που να το ΄ξερε αυτός ο έρμος ο βοσκός, ο Κάλντι, ότι τον έκτο αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με τον μύθο, στα βουνά της Αιθιοπίας, θα έκανε μια τεράστια, για την ανθρωπότητα, ανακάλυψη.


ΥΓ. Αν είστε λάτρεις του καφέ, σας προτείνω αυτήν τη σειρά επεισοδίων μικρού μήκους. Αν είστε  και λάτρεις του καλού αμερικάνικου χιούμορ και των vintage αμαξιών, θα την καταβρείτε!



ΥΓ.1. Stay22uned, έπεται άρθρο για τα μαγαζιά με τον καλύτερο καφέ της Αθήνας!



                                                                                                                                     Π.Ν.






Comments