ΑΘΗΝΑ... ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ



    Ας μην κρυβόμαστε... όλοι περιμένουμε το καλοκαιράκι, για τις παραλίες, τα καταγάλανα νερά, τα νησιά και τα πανέμορφα καλοκαιρινά τους έθιμα, τις ξέγνοιαστες καλοκαιρινές εξόδους και τα ξενύχτια κάτω απ' τους καθαρούς -γεμάτους αστέρια- ουρανούς. Μπορούμε να συμφωνήσουμε δε, πως προσμένουμε πώς και πώς το καλοκαίρι να έρθει, για να φύγουμε όσο πιο μακριά μπορούμε από το πρόγραμμα, την ρουτίνα, τις υποχρεώσεις, την πόλη και να σαλπάρουμε για τις πολυπόθητες διακοπές μας. Τι γίνεται όμως πίσω στην πρωτεύουσα; Έχει μείνει κανένας εκεί ή έφυγαν όλοι; Υπάρχει σφυγμός ή νέκρα;



Ένα αφιέρωμα στην καλοκαιρινή Αθήνα

    Η Αθήνα είναι μια πόλη πανέμορφη από μόνη της, με τα καλά και τα κακά της, καθώς σου προσφέρει άπειρες επιλογές ενασχόλησης και ψυχαγωγίας καθ' όλη την διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Ποιος να φανταζόταν όμως πως το καλοκαίρι, η μεγαλούπολη αυτή, είναι στα καλύτερά της. Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις...

    Οι καλοκαιρινές βόλτες στην Αθήνα είναι το κάτι άλλο. Δε συζητώ για το βραδινό της υπόθεσης... αυτό σε λίγο. Δεν φαντάζεστε πόσο ωραίο είναι να ξυπνάς το πρωί, να βγαίνεις έξω σε ένα ηλιόλουστο τοπίο και με ένα καφέ στο χέρι να ξεκινάς. Παρ' όλη την ζέστη που πιθανότατα νιώθεις στο πετσί σου, περπατάς κάτω από τον εκθαμβωτικό ήλιο  και τον καθαρό ουρανό και καμαρώνεις την ακρόπολη, την πύλη του Αδριανού και όλα τα αρχαία μνημεία και  αξιοθέατα της πόλης. Φτάνεις στην Πλάκα και βρίσκεις τον εαυτό σου σε ένα νησιώτικο τοπίο που εκτυλίσσεται στους πρόποδες του ιερού βράχου. Λουλούδια ανθισμένα γύρω σου, αλλά και πάνω απ το κεφάλι σου, κόσμος ξέγνοιαστος και χαμογελαστός... ήδη νιώθεις την ευφορία μέσα σου. Ξαφνικά στέκεσαι στην γραφική αγορά του Θησείου και παρά την βαβούρα του όχλου, βλέπεις στα μάτια των τουριστών τον θαυμασμό για τις εικόνες που αποκομίζουν, εικόνες που εσύ βλέπεις κάθε μέρα.  Πριν το καταλάβεις, βρίσκεσαι ψηλά, πολύ ψηλά ( ψηλά: Ακρόπολη, Λόφος Φιλοπάππου, Λυκαβηττός) με μια μαγική θέα μπροστά σου, μια αναζωογονητική δροσιά να σε συνεπαίρνει και ξεχνάς κάθε ίχνος ζέστης.

    Φανταστείτε όλο το παραπάνω σκηνικό, σε βραδινή έκδοση! Δεν θα πω πολλά, παρά μόνο ότι όσο περασμένη και αν είναι η ώρα, ακολούθα το φως του φεγγαριού (ως την ανατολή του ηλίου), με την συνοδεία των πλανόδιων μουσικών και θα βρεις το πολυπόθετο καλοκαιράκι στους δρόμους, τους πεζόδρομους και τα σοκάκια της Αθήνας. Για την βραδινή βόλτα επιπρόσθετα, αν δεν είσαι του περπατήματος, εξίσου όμορφοι είναι και οι ποδηλατικοί γύροι της πόλης, που αν είσαι τυχερός μπορεί και να πετύχεις.
 
   Αν θέλετε βοήθεια ή παρέα ή αν σας αρέσουν οι αστικοί μύθοι και η ιστορία, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ:

  • 12 Ιουλίου, "Περπατώντας στα σοκάκια της Πλάκας όπου γεννήθηκαν οι μύθοι", www.elculture.gr
    Τα καλοκαιρινά events της Αθήνας θα σου δώσουν άπειρες επιλογές! Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ καλοκαιρινό προορισμό με τόσα μαζεμένα events... Events για όλα τα γούστα! Πιο συγκεκριμένα, οι συναυλίες δίνουν και παίρνουν με τα ονόματα που έρχονται, γνωστά και μη, να σου παρέχουν αξέχαστες καλοκαιρινές νύχτες. Από τους δρόμους της Αθήνας μέχρι την πλατεία Νερού στο Φάληρο, από τα γήπεδα και τα απανταχού θέατρα μέχρι το επιβλητικό Ηρώδειο και την μακρινή Μαλακάσα. Η ίδια πληθώρα δραστηριοτήτων παρατηρείται και σε φεστιβάλ που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και τις τέχνες, δίνοντας σου πρόσβαση σε πρωτόγνωρες εμπειρίες.




    Για του λόγου το αληθές, μερικές καλές περιπτώσεις για το φετινό καλοκαίρι είναι και οι εξής (με χρονολογική σειρά):

  • 1 Ιουλίου - 18 Αυγούστου, "Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου", greekfestival.gr
  • 5 με 26 Ιουλίου, "Μουσικός Ιούλιος στο cafe του Νομισματοκοπείου", www.elculture.gr
  • 12 Ιουλίου, "Οι Opera Chaotique στο Αστεροσκοπείο Αθηνών", www.elculture.gr
  • 12 Ιουλίου, "Symphonic Soundtracks" με την συμφωνική ορχήστρα δήμου Αθηναίων στην τεχνόπολη, http://www.technopolis-athens.com/web/guest/events
  • 12 Iουλίου, "The Swingin' Cats στο Gazarte", www.gazarte.gr
  • 13 Ιουλίου και 31 Αυγούστου, "Η Idra Kayne στο Gazzarte",  www.gazarte.gr
  • 14-15 Ιουλίου, "Καλοκαιρινό Meet Market στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων", www.elculture.gr
  • 16 Ιουλίου, "Once in a life time" οι Scorpions σε μια συναυλία στο Καλλιμάρμαρο συνοδεία της κρατικής ορχίστρας Αθηνών, www.elculture.gr
  • 18 Ιουλίου, "Ο Theodore στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων", http://www.technopolis-athens.com/web/guest/events
  • 19 Ιουλίου, Judas Priest στο Rockwave Festival, www.rockwavefestival.gr
  • 20 Ιουλίου, Iron Maiden στο Rockwave Festival, www.rockwavefestival.gr
  • 27-31 Ιουλίου, "Κάρμεν", του Ζορζ Μπιζέ επιστρέφει στο Ηρώδιο, www.culturenow.gr
    Από την κατηγορία events σαφώς και δεν θα μπορούσε να λείπει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ή απλά Νιάρχος (όλοι, λίγο πολύ, βαριόμαστε να το πούμε ολόκληρο), που με το Summer Nostos Festival, έχει μπει πλέον για τα καλά στην ζωή μας και το ευχαριστούμε πάρα, μα πάρα πολύ για αυτό... Νόστος, τι ωραία λέξη. ( νόστος:  (συναίσθημα) για να δηλώσουμε την επιστροφή στην πατρίδα, ύστερα από μακροχρόνια απουσία και με αναφορά στην επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη).



    Οι επιλογές από το καλοκαιρινό φεστιβάλ του ΚΠΙΣΝ αμέτρητες! Δείτε και μόνοι σας: www.snfestival.org.

     Σε αυτό το σημείο λοιπόν φτάνουμε σε μια από τις πιο γλυκές καλοκαιρινές συνήθειες, το θερινό σινεμά. Ο θερινός μπορεί να μην σε ξετρελαίνει σαν ιδέα, ωστόσο είναι μια ρομαντική και διαχρονική συνήθεια που έχει συνδέσει το όνομα της με το καλοκαίρι. Δεν έχει καμία σχέση με έναν απλό κινηματογράφο, είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία και παρεμπιπτόντως μία από τις αγαπημένες μου. Έχω περάσει πολλά βράδια σε θερινούς, αλλά καθένα από αυτά είναι διαφορετικό. Κάθε ταινία διαφορετική, κάθε κινηματογράφος ξεχωριστός, κάθε ουρανός μοναδικός  αλλά σε όλους νιώθεις το ίδιο πράγμα. Την ίδια αγαλλίαση, την ίδια νοσταλγία, τον ίδιο νόστο αν θέλετε. Μπαίνοντας στον κινηματογράφο και καθώς σε χτυπάει το αεράκι και ακούς αυτόν τον τόσο κλασσικό ήχο που κάνει η μηχανή των ποπ-κορν, αντικρίζεις τις κλασικές καρεκλίτσες και τα διάσπαρτα τραπεζάκια... παίρνεις το ποτό σου, ανάβεις το τσιγάρο (τσιγάρο σε σινεμά, ω ναι! Απόλαυση!) και νιώθεις καλοκαίρι. Αγαπημένος θερινός κινηματογράφος, Cine Paris στην Πλάκα! Φανταστείτε όλα τα παραπάνω με θέα την Ακρόπολη! Επίσης αξίζει μια επίσκεψη στο Cine Φλοίσβος, δίπλα στην θάλασσα, στο πάρκο Φλοίσβου, αλλά και στο Σινέ Θησείο, το οποίο μάλιστα λίγα χρόνια πριν, συμπεριλήφθηκε στα 10 καλύτερα σινεμά του κόσμου από το BBC και χαρακτηρίστηκε ως το κορυφαίο θερινό παγκοσμίως από το CNN!



    Δεν θα μπορούσα να σας αφήσω όμως έτσι... ιδού λοιπόν οι επιλογές μας:

  • 4 Ιουνίου με 29 Αυγούστου, "8ο Open Air Film festival" ( κυριολεκτικά σε ολόκληρη την Αθήνα), www.aoaff.gr/.
  • 12 Ιουλίου, Ssssh! Silent Movies στο Bios με την ταινία "Do the right Thing" του Spike Lee, www.bios.gr.


    Νυχτερινή διασκέδαση... ω ναι! Η Αθήνα είναι μανούλα σε αυτό το κομμάτι και δεν σταματάει να το αποδεικνύει αυτό, ούτε το καλοκαίρι. Μπορεί την θερινή περίοδο η κίνηση στα βραδινά μαγαζιά να πέφτει λίγο, αυτά όμως συνεχίζουν να λειτουργούν ασταμάτητα και να δίνουν στην  βραδινή έξοδο έναν άλλο αέρα... έναν καλοκαιρινό αέρα. Τα παραδείγματα αμέτρητα και οι προτάσεις ακόμα περισσότερες. Επειδή όμως σίγουρα κάποιες από αυτές τις προτάσεις θα σας βρουν, θα ήταν λάθος να παραλείψουμε κάποια... Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν, καθώς ακολουθεί λίαν συντόμως, άρθρο με μερικές από τις αγαπημένες μας επιλογές πάνω στην καλοκαιρινή Αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση!

Πηγές εκδηλώσεων και πληροφοριών:
  1. ww.culturenow.gr
  2. www.elculture.gr
  3. greekfestival.gr
  4. www.snfestival.org
  5. www.bios.gr
  6. www.rockwavefestival.gr
  7. www.technopolis-athens.com
  8. www.gazarte.gr
  9. www.cineparis.gr
  10. cine-thisio.gr 
  11. cineflisvos.gr
  12. www.aoaff.gr/


                                                                                                                         To be continued...
                                               
                                                                                                                                            Π.Ν.
   

Comments

  1. https://www.youtube.com/watch?v=q3PGs2zEcdw&list=PLOkwzCRc_kA8K-SVuPemsRh6ZDe1te-O6&index=5&t=0s

    ReplyDelete

Post a Comment