ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: Η ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΗ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ

 Ο Αύγουστος έχει τελειώσει και για τους περισσότερους ξεκινάει η -γεμάτη άγχος και τρέξιμο- περίοδος της εξεταστικής. Από την άλλη βέβαια, πάντα μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους να ξεφεύγουμε, είτε κάνοντας γυμναστική (γουάτ, τι ειναι αυτό?), είτε βλέποντας σειρές, είτε διαβάζοντας αγαπημένα βιβλία που μας ταξιδεύουν και μας βοηθούν να καλωσορίσουμε την απαραίτητη ηρεμία για να προετοιμαστούμε καλύτερα και για το τέλος του καλοκαιριού και για την ανεπιθύμητη επιστροφή στην πραγματικότητα.


Εγώ προσωπικά επιλέγω τα βιβλία, γιατί απο παιδί ήταν ένας τρόπος να καταλαβαίνω τον κόσμο γύρω μου και ένας τρόπος να αντιμετωπίζω το οποιοδήποτε πρόβλημα μου. Οτιδήποτε και αν συνέβαινε, κατέφευγα στις σελίδες ενός βιβλίου, για να ηρεμήσω και να δω καθαρά. Ενήλικη πλέον, συνεχίζω να διαβάζω όσο περισσότερο μπορώ, αν και πλεον δεν το κάνω με την ίδια συχνότητα όπως παλιά. Παρόλα αυτά, συνεχίζω να ψάχνω και να αναζητώ καινούρια βιβλία, καινούριες ευκαιρίες να ανακαλύψω νέους κόσμους.

Για αυτόν τον μήνα επέλεξα να διαβάσω την ''Αναλφάβητη που ήξερε να μετράει'' του Jonas Jonasson. Πριν μιλήσω για την πλοκή, καλύτερα να μάθουμε και λίγα πράγματα για τον συγγραφέα. Ο Jonas Jonasson προφέρεται (Γιούνας Γιούνασον), είναι Σουηδός αρθρογράφος και συγγραφέας, ο οποίος εκτός απο την ''αναλφάβητη'', έχει γράψει και τον ''Εκατοντάχρονο που πήδηξε απο το παράθυρο και εξαφανίστηκε'', το οποίο ηταν best seller για αρκετό καιρό παγκοσμίως και τα δικαιώματα του αγοράστηκαν με σκοπό να γίνει ταινία, όπου θα πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός Will Ferrell. Το τριτο και τελευταίο του βιβλίο είναι το ''Ο φονιάς Άντερσον και οι φίλοι του'', το οποίο εκδόθηκε το 2016. Όλα τα βιβλία του συγγραφέα κυκλοφορούν στην Ελλάδα απο τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο Jonasson γεννήθηκε στην Σουηδία και σπούδασε σουηδική και ισπανική φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Gothenburg. Έχει δουλέψει για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος σε τοπικές σουηδικές εφημερίδες και στη συνέχεια ίδρυσε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, όπου επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό. Το 2003 αποσύρθηκε απο όλα και άρχισε να γράφει απομονωμένος το πρώτο του βιβλίο, το οποίο και ολοκλήρωσε το 2009.

Το στύλ γραφής του είναι ιδιαίτερα επηρεασμένο απο την δημοσιογραφική και την ακαδημαϊκή του πορεία. Διαθέτει μια τρομερή γνώση ιστορίας, γεωγραφίας και πολιτικής, που αμέσως δημιουργούν εικόνες στον αναγνώστη. Χειρίζεται το χιούμορ με μαεστρία και είναι τόσο καυστικός όσο χρειάζεται για να μην καταλήγει να γίνεται κουραστικός.

Η Αναλφάβητη είναι μια ιστορία για μια 10χρονη αφρικανή κοπέλα, η οποία αιχμαλωτίζεται και αναγκάζεται να δουλεύει για χρόνια στην υπηρεσία ενός πυρηνικού επιστήμονα. Εκεί θα μάθει όχι μονο τα σχέδια του επιστήμονα (που αποτελούνται απο την κατασκευή αρκετών πυρηνικών βομβών), αλλά θα ανακαλύψει και η ίδια την αγάπη της για τα βιβλία και την απόκτηση γνώσης. Αυτή η λαχτάρα για μάθηση θα την οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, θα γνωρίσει πρόξενους και πρέσβεις απο όλο τον κόσμο και στο τέλος θα είναι στο χέρι της η έκβαση μιας έκρυθμης πολιτικής διαμάχης. Το βιβλίο πραγματεύεται το ζήτημα του απαρτχάιντ στην Αφρική του 20ου αιώνα, τον ρατσισμό και την προκατάληψη, την αποικιοκρατία, καθώς και το ότι όποιος προσπαθεί, στο τέλος μπορεί να καταφέρει να πετύχει τον στόχο του, όσο δύσκολο και ακατόρθωτο μπορεί να φαντάζει. Ο αναγνώστης κατα την διάρκεια θα γελάσει και θα συγκινηθεί, αλλά και θα μορφωθεί, γιατί τα οποιαδήποτε πολιτικά και ιστορικά γεγονότα καλύπτονται έτσ,ι ώστε να γίνονται κατανοητά για όλους. Το χιούμορ είναι αστείρευτο, αλλα η αφήγηση μάλλον αργή. Όπως και να έχει, είναι ένα βιβλίο το οποίο ήθελα για πολύ καιρό να διαβάσω και χάρηκα που τελικά τα κατάφερα. Ελπίζω να αρέσει και σε όποιον άλλο αποφασίσει να του δώσει μια ευκαιρία.





Comments