GATEWAY ANIME, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ


   Δεν είναι άγνωστο ότι οι ιαπωνικές animated σειρές (και όχι ιαπωνικά καρτούν που λένε κάποιοι) έχουν περάσει τόσο τον ωκεανό όσο και την Ασία και έχουν φτάσει στην Αμερική και στην Ευρώπη. Έτσι και στην Ελλάδα πλέον υπάρχει ένα μικρό, αλλά ενεργό fanbase, καθώς και πολλοί που θέλουν να τσεκάρουν το τι παίζει με τα Anime και έχουν την εύλογη απορία "Τι είναι καλό για αρχή ή τι να δω για να πάρω μία ιδέα;". Αποφάσισα να δώσω λοιπόν την προσωπική μου άποψη για προτάσεις, αλλά και για γνωστά σόου που θεωρώ είτε υπερεκτιμημένα, είτε απλά λάθος επιλογές για κάποιον μη μυημένο στα Anime.

    Προτάσεις

  1.  Death Note


    Ας αρχίσουμε από τα εύκολα, κάτι που δεν θα ξενίσει τόσο τον νέο θεατή είναι το Death Note, που την Άνοιξη του 2018 έγινε γνωστό και στην ελληνική τηλεόραση, λόγω των αιτήσεων κάποιων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων να κριθεί "Ακατάλληλο για Ανηλίκους". Τι πραγματεύεται λοιπόν η σειρά που είναι τόσο επικίνδυνο για την νεολαία; Το σενάριο έχει να κάνει με τον "Yagami Light", έναν μαθητή λυκείου που βρίσκει ένα τετράδιο, στο οποίο όποιου το όνομα γράφεις, πεθαίνει μετά από 30 δευτερόλεπτα. O Light λοιπόν αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το τετράδιο για να απαλλάξει τον κόσμο από το έγκλημα, σκοτώνοντας όλους τους εγκληματίες. Οπότε αναφερόμαστε σε ένα αστυνομικό δράμα που ποντάρει στην ευστροφία του Light, αλλά και του L, ενός συμβούλου της αστυνομίας που προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητα του Light, για να τραβήξει τον θεατή, ενώ παράλληλα σου θέτει ηθικά διλήμματα, όπως η αξία την ανθρώπινης ζωής και της ελεύθερης βούλησης.

    2.  Full Metal Alchemist: Brotherhood

    Σε αντίθεση με το προαναφερθέν, το FMA: Brotherhood είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτικό του τι θα περιμένει ο μέσος θεατής από την ιαπωνική βιομηχανία θεάματος. Το σενάριο της σειράς ακολουθεί δύο νεαρούς αλχημιστές σε μία φανταστική Ευρώπη του 1900, στην προσπάθειά τους να βρουν μία φιλοσοφική λίθο, ώστε να επαναφέρουν τα σώματά τους στο ακέραιο, μιας και εξαιτίας μίας προσπάθειας να αναστήσουν την μητέρα τους ο μεγάλος αδερφός και πρωταγωνιστής, Edward, έχασε ένα χέρι και ένα πόδι, ενώ ο μικρός Alphonse ολόκληρο το σώμα του, με αποτέλεσμα να ζει με το πνεύμα του παγιδευμένο σε μία πανοπλία.
    Αυτό που κάνει το FMA όμως να ξεχωρίζει και του χάρισε την επιτυχία του είναι η σταθερότητα του και η αφοσίωση του στο σενάριο. Επίσης, το χαλαρό του κλίμα σου δίνει την δυνατότητα να γνωρίσεις τους χαρακτήρες χωρίς να κουράζει, ενώ παράλληλα δίνει ουσιαστικό αντίκτυπο στις λίγες πιο σοκαριστικές στιγμές.

   3.  Fate/Zero


   Πολλές φορές τα βιντεοπαιχνίδια γίνονται έμπνευση για γνωστά franchise, π.χ. Assassins Creed, The Witcher και άλλα. Έτσι λοιπόν και το Fate, ένα βιντεοπαιχνίδι αμφιλεγόμενης ηθικής και ποιότητας της Ufotable ήταν αυτό που ξεκίνησε την σειρά των Fate, που μετράνε πάνω από 10 τίτλους από τη δεκαετία του 90 μέχρι σήμερα. Το Fate/Zero λοιπόν βγήκε το 2011 ως προοίμιο του Fate/Stay Night, ενός anime που παρότι θεωρείται κλασικό από την πλειονότητα των θεατών, είναι πολύ κατώτερο του Zero. Το σενάριό του δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ένα Battle Royal anime, όπου όλοι οι χαρακτήρες προσπαθούν να κερδίσουν/σκοτώσουν όλους τους υπόλοιπους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αναφερόμαστε σε μία διαμάχη 7 μάγων και των 7 υπηρετών τους (ηρωικά πνεύματα από διάφορες εποχές) στην προσπάθειά τους να κερδίσουν το ιερό δισκοπότηρο.
    Ο λόγος που το προτείνω είναι ότι δείχνει πως ακόμα και μία τόσο ρηχή ιδέα μπορεί να εκτελεστεί άρτια με το κατάλληλο γράψιμο. Επίσης, έχει τις καλύτερες σκηνές δράσης από κάθε άλλο του είδους του λόγω του εξωφρενικού του budget.

    4.  Gundam 00


    Κάτι που προσπερνάνε πολλοί δυτικοί φανς των anime είναι τα Mecha Anime, ένα είδος που έχει να κάνει με πιλότους αεροπλάνων η στόλων μάχης (ρομπότ φάση). Παρά την κακή τους φήμη, πολλά από αυτά έχουν ίσως τα καλύτερα character arcs, μιας και συνήθως είναι πιο ώριμα από τα υπόλοιπα και προβάλλουν τον πόλεμο ή το εκάστοτε σενάριο όχι μόνο μέσα από τις μάχες των mech suits, αλλά και από μία πολιτική σκοπιά.
    Το Gundam είναι ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, mecha franchise και  χαρακτηριστικό του είναι ο αντιπολεμικός του χαρακτήρας. Το "double zero" πρόκειται για μία ανεξάρτητη περιπέτεια σε διαφορετικό timeline από την κεντρική σειρά και ο λόγος που το προτείνω σε σχέση με τα υπόλοιπα Gundam είναι ότι δεν χρειάζεται να έχει ο θεατής γνώση των υπολοίπων σειρών και δεν χρειάζεται να δει τα αμέτρητα sequel που βγάζουν συνήθως. Επίσης, τόσο το σενάριο, όσο και το "character development" είναι από τα καλύτερα, όχι μόνο σε anime επίπεδο, αλλά πολύ ανώτερο και από πολλές δυτικές σειρές.


    5 One Punch man

    Κάτι που κάνουν πολλά ainme λάθος είναι να παίρνουν πολύ σοβαρά τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν την αναμενόμενη επιτυχία, ειδικά αν έχουν να κάνουν με τα shounen anime (τα αντίστοιχα superhero comics της Αμερικής) και αυτό έδειξε το One Punch Man. Το σόου αυτό πρόκειται για μία παρωδία, των δύο προαναφερθέντων κατηγοριών, αφού ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας Superman-style χαρακτήρας, ο οποίος είναι τόσο δυνατός που νικάει την κάθε πρόκληση που συναντάει με μία μόνο γροθιά, (εξού και το όνομα της σειράς) όπου έχει φτάσει να βαριέται τα πάντα. Παρότι ακούγεται ως βαρύ και καταθλιπτικό, στην πραγματικότητα είναι μία κωμωδία με τρομερά έξυπνο χιούμορ, πάνω στα στερεότυπα των υπερηρώων, το οποίο συνοδεύουν πολύ καλά σκηνοθετημένες μάχες.




    6.  Naruto/Fairy tail/Boku No Hero Academia

    Σίγουρα από μία τέτοια λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα "κλασικά" μεγάλα anime και για την θέση αυτή έχω μία ισοπαλία μεταξύ των Naruto, Fairy Tail και Boku No Hero Acaemia. Ο λόγος που έχω αυτά τα τρία είναι διότι τα δύο πρώτα είναι τα μόνα μεγάλα, που είτε έχουν τελειώσει (Naruto/Naruto Shippuden), είτε θα τελειώσουν μέσα στο 2018 (Fairy Tail), ενώ το Boku No Hero πρόκειται για το πιο πρόσφατο και εύκολο να ξεκινήσει κάποιος.
     Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, διότι τα τεράστια σενάρια τους (+100 επεισόδια) δεν μπορούν να περιγραφούν σε μερικές προτάσεις, οπότε ας περιοριστούμε στο ότι το Naruto έχει να κάνει με Ninjas, το Fairy Tail με μάγους και το Boku No Hero με μία ακαδημία υπερηρώων.





    Παγίδες

    1.  Dragonball Super

    Δεν υπάρχει τίποτα πιο υπερτιμημένο στα anime από τα πρωινά μας στον ANT1 και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το Dragonball κάνει ακόμα επιτυχία. Σίγουρα έχουμε έναν γνωστό που το επαινεί ως το καλύτερο anime που ξέρει, αλλά εκεί ερωτώ... "ποια άλλα ξέρει;" Η απάντηση είναι, σχεδόν πάντα, κανένα. 






    2.  Sword Art Online

    Όταν βγήκε το S.A.O. και εγώ ήμουν από αυτούς που το πρότειναν και το παρακολουθούσαν, αφού ένα anime που έχει να κάνει με βιντεοπαιχνίδια ζητούνταν χρόνια. Και παρότι τα 13 πρώτα επεισόδια ήταν όντως πολύ καλά, το δεύτερο μισό της σειράς, όπως και τα sequels του, το έκαναν ένα από τα χειρότερα και πιο μισητά anime franchises των τελευταίων χρόνων.

    3.  Mirai Nikki

    Όταν το 2004 το Elfen Lied έβγαλε την πρώτη καλογραμμένη Yandere πρωταγωνίστρια, πολλοί ψάχνανε κάτι αντίστοιχο. Εφτά χρόνια μετά, το Mirai Nikki έφτασε και αρχικά ξετρέλανε τους φανς. Δυστυχώς, το πολύ κακό τέλος, τα πρόχειρα plot twists και το πόσο αντιπαθητικός ήταν ο πρωταγωνιστής, έκαναν αυτό το anime εξίσου απογοητευτικό με το Neon Genesis Evangelion (και για τους ίδιους λόγους).

    4.  Akame Ga Kill

    Αν σας πει κάποιος ότι το Akame Ga Kill είναι το Game Of Thrones των anime θα έχει δίκιο, αλλά αυτό δεν είναι καλό απαραίτητα. Το σόου ποντάρει στο shock value και τις σκηνές δράσης με "αντίκτυπο", το οποίο όμως λόγω της υπερβολικής χρήσης του απλά καταλήγει να χάνει το νόημά του και τελικά απλά γίνεται ένα edgy ρηχό σόου, στο οποίο χάνεις το ενδιαφέρον σου για όλους τους χαρακτήρες. Ακόμη, το σενάριο αν και όχι τόσο κακό καίει πολλά ενδιαφέροντα κομμάτια υπερβολικά γρήγορα και η κεντρική ιστορία μοιάζει πολύ άδεια.



    5.  Berserk


    Αν το Akame Ga Kill έχει το shock value του GΟT, το Berserk είναι το Serbian Film (ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΔΕΙΤΕ ΤΟ SERBIAN FILM) των anime. Κι όμως, το μεγαλύτερό του πρόβλημα δεν είναι καν αυτό, αλλά το γεγονός ότι επειδή πρόκειται για ένα παλιό manga, η ιστορία είναι και τεράστια και χωρισμένη σε πάρα πολλές σειρές, αδύνατον να τις ακολουθήσει κάποιος. Το μόνο που ίσως να αξίζει είναι το Golden Age, μία σειρά από OVAs (μίνι ταινίες) αλλά και αυτό ακόμα με μεγάλη επιφύλαξη.




    Honourable mentions

   Σίγουρα θα υπάρχουν και κάποια όπως τα παρακάτω:

   1.  Hellsing

   Παρότι είναι ίσως η αγαπημένη μου σειρά, το υπερβολικό splatter και το ιδιαίτερο σχεδιαστικό του στυλ δεν θα το πρότεινα σε κάποιον "νουμπά".

   2.  Cowboy Bebop

   Αν και έχω ακούσει τα καλύτερα για το Cowboy Bebop, η αλήθεια είναι ότι μόλις το ξεκίνησα και δεν μπορώ να εκφέρω ακόμα άποψη.

   3.  One Piece

   Το One Piece σίγουρα όλο και κάπου θα το έχει πάρει το αυτί σας (ίσως στο ΑΛΤΕΡ τo 2003 ως "Ντρέικ Και Το Κυνήγι Της Κόκκινης Γραμμής"), αφού είναι ίσως το πλέον επιτυχημένο anime. Κι όμως, το τεράστιο μέγεθός του, πάνω από 850 επεισόδια, δεν μου επιτρέπει να το προτείνω σε κανέναν.

   4.  Attack on Titan

    Το Attack on Titan ή Shingeki no Kyojin, όπως είναι το αρχικό του όνομα, είναι ένα από τα anime που όχι μόνο έκανε επιτυχία, αλλά θεωρείται και ένα από τα καλύτερα για να εισαχθεί κάποιος στην κουλτούρα. Όμως εγώ προσωπικά ποτέ δεν το θεώρησα τόσο καλό ή ενδιαφέρον και για αυτό δεν μπορώ ούτε να το προτείνω, αλλά ούτε και να το θάψω για μία καθαρά υποκειμενική άποψη.

Comments